Élménybeszámoló, 25. Ifjúsági Honismereti Akadémia, Kalotaszeg

Élménybeszámoló, 25. Ifjusági Honismereti Akadémia, Kalotaszeg

 

Még 2020-ban vettem részt, a Honismereti Szövetség „Kincses Kárpát-medence” – a magyarság hagyományos èrtèkei pályázatán. Papi Lajos kisújszállási szobrászművészről készített dolgozatommal meghívást kaptam a XXV. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiára az erdèlyi, Kalotaszetkirályra. 

Mivel a covid    járvány közbe szólt a programot eltolták egy évvel, így 2021. augusztus 9 és 15 között került rá sor.

A táborban összesen 105-én vettünk részt,  a Kárpát-medence minden részéből (pl. Pécs, Szigetvár, Miskolc, Eger,  Nyíregyháza, Kisújszállás, Székesfehérvár, Léva, Szabadka, Arad, Temesvár, Torda). A hagyományos programok segítségével – ismerkedési est, tábortűz, néptánc- és népdaltanulás – az egy hét alatt rengeteg új emberrel sikerült meg ismerkednem, néhányukkal még barátságot is sikerült kötnöm.

Egymás pályamunkáinak megismerésén túl, amikor is próbáltuk minden témából minél többet megjegyezni, megismerkedtünk Kalotaszentkirály értékeivel; a népviselettel, a templommal, a tájházzal, az óvodában kialakított Ady Endre emlékszobával – ahol rengeteg érdekességet lehet olvasni és látni a költőről  – és a helyiekkel.

A héten két nagyobb kirándulást tettünk, Kalotaszegen és Kolozsváron.  A kalotaszegi körúton eljutottunk Bánffyhunyadra, Körösfőre, Magyargyerőmonostorra és a Magyarvalkóra, a nap zárásaként rövid túrát tettünk a havasirekettyei vízesèshez. Kolozsváron megnéztük pl. Mátyás király szülőházát,  a Szent Mihály templomot, az ortodox szèkegyházat, sétáltunk a házsongárdi temetőben és sok érdekességet hallottunk idegenvezetőinktől.

Nagyon jól éreztem magamat Kalotaszegen, köszönöm szépen a Ifjúsági Honismereti Akadémiának és persze Litauszki Anikó tanárnőnek, hogy jelezte a lehetőséget és hogy elkísért erre az útra.   

Fejes Szilvia