…Nem könnyű most kilencedikesnek lenni…

…Nem könnyű most kilencedikesnek lenni…

Szeptemberben várakozással érkeztek meg a diákok az új iskolába. Sok szempontból új volt minden,

az iskola, a tanulótársak, a tanárok.

Főleg az volt ismeretlen, hogy általános iskolásból középiskolássá „nőttek”.

Így telve kíváncsisággal kezdtük az évet a 9.A osztállyal.

Az első igazán közösségformáló megmérettetés a Gólyaavató volt, mindenki kivette a részét, kezdett formálódni a közösség. Már a kis szakmacsoportokon belül összeszoktak, hiszen három szakmacsoportból áll a közösség, itt ezen az eseményen lehetőség adódott, hogy mint osztály állják meg a helyüket . Nagyon jól sikerült, mindenki  jól érezte magát az eseményen, persze a nem szokványos helyzethez, a COVID előírásokhoz alkalmazkodva is.

Kicsit később megkaptuk végleges osztálytermünket , ami remélhetőleg öt éven keresztül lesz a „második otthonunk” . Már éppen elkezdődtek a dekorálási, szépítési munkálatok, kezdtünk belejönni a tanulásba, mikor a járványhelyzet miatt digitális oktatásra kényszerültünk.

Itt kezdődött a neheze néhány tanulónak,  de sokan sikeresen vették az akadályokat. Mi okoz gondok a lemaradozóknak? Eszközhiány, netproblémák és „ne adj isten”, az a tévhit, hogy újra kitört a szünet. Mára már ezek a problémák szerencsére megoldódtak, lehetőséget kaptak a diákok az iskolai gépek használatára, papíralapú házi feladat megoldásra, így lassan rögzült, hogy aktív iskolai munka van, még ha nem is a megszokott formában.

Eltelt az első félév, kinek sikeresen, kinek kevésbé. Az online oktatás alatt a legtöbb problémát a  kontakt órákon való megjelenés okozta és persze egy-két tanuló magatartása. Dolgozunk rajta, emelkedik az aktivitás, a szorgalmi és a magatartási értékelés félévkor tükrözte a tanulók hozzáállását.

Voltak ,akiknek nem úgy sikerült a félév, ahogy tervezték. Igen, sokkal nehezebb otthon tanulni, ezt sok  gyerek ki is fejtette, de van még egy félév, lehetőség a szorgalmasabb tanulásra, ami meghozza a várt eredményt.

Bízunk abban, hogy rövidesen újra személyesen találkozhatunk és még jobb eredmények születnek.

A digitális oktatás ideje alatt, osztályunk megszépült, új festést kapott, gyönyörű lett. A kisgyermek-gondozóknak „szakmai-sarok” lett berendezve vadonatúj eszközökkel, melyeket a gyakorlati órákon már ki is próbálhattak. Köszönjük az iskolánknak, hogy ezzel tartalmasabbá tehetjük a szakmai órákat.

Szóval nem könnyű kilencedikesnek lenni…….De az intézmény vezetése,tantestülete mindent lehetőséget megad a kilencedikeseknek ,hogy sikeresen teljesítsék első tanévüket a dévaványai középiskolában. Fontos motivációs tényező az ösztöndíjrendszer ,amelyet az új szakképzési törvény szerint minden kilencedikes tanulóm kap.

Bízom benne, hogy nemsoká helyre áll a megszokott rend és nem csak digitális formában találkozhatom  diákjaimmal.    

Dr. Laczóné Kiss Ágota, osztályfőnök