„SzakMA”, avagy a modern szakképzés megismerése a múltra kitekintéssel

2019. február 27-én látogattunk el a helyi általános iskolák és a középiskolánk érdeklődő tanulóival a Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiumába, ahol megtekintettük a boltmúzeumot, amely elrepített minket a múlt század eleji időkbe. Mindenki nagy érdeklődéssel tekintette meg a korabeli eszközöket és berendezéseket.

A múltat és a jelent kapcsolta össze a következő állomásunk az asztalos tanműhely. Megismerkedhettünk a kézi famegmunkálás eszközeivel, melynek a használatát az ott tanuló szakközépiskolás tanulók be is mutattak. A kézi tanműhely megtekintése után megismertük a gépi famegmunkálás eszközeit egészen a csiszológéptől az automata esztergagépig.

Ezt követően megtekintettük egy modern CAD/CAM labort, ahol bemutatták a gépi fémforgácsolás eszközeit a számítógépes tervezéstől a CNC gép működésén keresztül a kész termékig.

Zárásként ellátogattunk az iskola tanboltjába, ahol láthattuk, hogy hogyan készülnek a kilencedikes tanulók a szintvizsgára. Megismertük az eladó képzés szépségeit és láthattunk néhány díszcsomagolást is.

Érdekes volt, hogy a lányoknak a legjobban az asztalos tanműhely tetszett, de a fiúknak a CAD/CAM labor keltette fel legjobban az érdeklődését.

Köszönjük a Harruckern János Középiskola támogatását a szakmai program megvalósításában.

Földi Zoltán