Parasport nap – 2019

Idén is bekapcsolódtunk a fogyatékkal élő emberek mindennapjaiba betekintést engedő rendezvénysorozatba. Már több, mint egy héttel az esemény előtt megkezdték a gyermekek a plakátok, rajzok elkészítését. Testnevelés órákon beszélgetéseket kezdeményeztem az eseményről.

Iskolánkban a Parasport napon lehetőség nyílt az ülő asztalitenisz kipróbálása mellett „betekintést” nyerni a csörgőlabda bonyodalmaiba. A tanulók kíváncsian, de kicsit „hogyan is nyúljak a témához” módon kezdtek bele a munkába. Miután belemelegedtek, már a játék élvezete kapott hangsúlyt.

A kimelegedés után filmeket néztünk, s ekkor tudott sor kerülni azoknak a félmondatoknak az átbeszélésére, amelyek a játék közben elhangzottak. Értelmes és figyelmes beszélgetések zajlottak le.

Megállapítottuk, hogy amire legkevésbé van szükség, az a sajnálat, amit tehetünk közösen, az az akadálymentesítés, és látva a sportolók elszánt arcát például a Paralimpián, levonhattuk azt a következtetést, hogy biztatást inkább ők adhatnak nekünk. És hát láttunk olyan példát is, hogy ők is ugyanolyan esendő emberek a jó és rossz tulajdonságaikkal együtt, mint mi.

Jónás Tibor
testnevelő, gyógytornász-fizioterapeuta