SZINTVIZSGÁK 2016. szociális ápoló és gondozó

Márciusban minden 9. évfolyamos szakképzős diák a Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett szintvizsgát tesz.

A vizsga teljesítése feltétele a nyári, majd 10. évtől az évközi szakmai gyakorlatra vonatkozó tanulószerződés megkötésének. A tanulószerződéses forma biztosítja a tanulók számára, hogy a hiányszakmás ösztöndíjon (10-30 ezer Ft) kívül egyéb juttatásokra is jogosulttá váljanak (étkezési, munkaruha hozzájárulás).

A szintvizsga során a tanulók központilag kiadott feladatsorok alapján dolgoznak, teljesítik az ebben leírt gyakorlati feladatokat.

Ezek közé tartoznak a különféle elsősegély-nyújtási fogások, kötések, illetve ezek elméleti hátterének ismertetése (vérzésfajták, égési sérülések, mentőhívási szabályok).

A szintvizsga feladatsor legtöbb pontot érő részei a monitorozó gyakorlat során megismert intézmény(ek) részletes bemutatása.

Nem véletlenül, hiszen a sikeres vizsgázók ezekben az intézményekben kapnak lehetőséget később tanulószerződés megkötésére.

A szintvizsga felkészülés különösen fontos, hiszen e szakmában először zajlik ilyen vizsga iskolánkban. A Margaréta Idősek otthonában és a Borostyánkert Szociális Otthonban dolgozó tapasztalt óraadóinknak hála a diákok első kézből nyernek bepillantást szakmájuk gyakorlatába. Iskolánk főállású pedagógusai is részt vesznek a vizsga előkészítésében és az ismeretek rögzítésében.

Remélhetőleg így mind az elméleti, mind a gyakorlati tudás szintje nem csupán a továbbhaladást biztosítják a 10. és 11. évfolyamon, hanem jó eredmény elérése esetén anyagi (ösztöndíj) és versenyzési (SZKTV) előnyöket is jelent majd.

Tóth Erika, igazgató

DSCN4903 DSCN4889 DSCN4890 DSCN4891 DSCN4895 DSCN4899