Felnőttképzés iskolánkban

V20150916_090231áratlan, de megtisztelő feladatot kaptam szeptember elsejével.
Átképző Felnőttképző Reintegráló Tanácsadó Információs Betéti Társaság (korábbi megnevezésük: Gyarakiné és Társai Bt.) szervezésében textiltermék-összeállító tanfolyam indult, melyet a Dévaványa Város Önkormányzata 10 fő közfoglalkoztatott részére kellett lebonyolítani, a TÁMOP-2.1.6 projekt keretében.
A képzés óraszáma: 300 óra volt, melyből az elméleti képzés-és demonstrációs termi gyakorlat 220 óra, a gyakorlati képzés, melyet a már elméletben, és demonstrációs termi gyakorlatban megszerzett ismereteikre építhettek, varrógép melletti gyakorlattal kellett 80 órában eltölteniük.
Érdekes, ugyanakkor nagy kihívás volt olyan lányokat, asszonyokat felkészíteni vizsgára, akik közül jó néhányan nem ültek még varrógép mellett. Mindezt nagyon kevés óraszámban.
Az elméleti órákon szigorúan kellett gazdálkodni az idővel, hogy az anyagismeret, gyártástechnológia valamint a szakrajz olyan szinten kerüljön át hozzájuk, hogy a 180 perces komplex írásbelin meg tudjanak felelni a követelménynek.
Eleinte nehezen akarták elfogadni, hogy sokat kell írni, és hogy napi nyolc órában olyan dolgokkal kell foglalkozni, amely eddig távol állt tőlük, de a napok teltével rájöttek, hogyha jól akarunk teljesíteni a vizsgán, akkor nem lehet lazsálni.
A gyakorlat már kicsit közelebb volt hozzájuk, bár itt is akadtak nehézségek. Akik itt ismerkedtek meg a varrógéppel, nem mondhatták el, hogy innen már gyerekjáték. Egyenes vonalú szoknya volt a feladat, amely hátközépen takart húzózárral volt ellátva, nyitott lépéshasítékkal, elől-hátul egy-egy formázóvarrással, valamint körbe dísztűzött derékpánttal és az alja géppel felvarrva.
A sok ügyetlenkedés után, nagyon büszkék lehetnek magukra, hisz pár hét alatt a semmiből egy, majd még egy szoknyát varrtak és nem is rossz eredménnyel.
Az egész tanfolyam jó hangulatban telt el, jó volt látni, ahogy segítenek egymásnak, akár a szerkesztésben, akár a szabásminta kirajzolásban. Nem volt hiányzás, nem késtek, igyekezett mindenki, hogy az idő rövidsége ellenére is, szép munkát tudjon kiadni a keze alól, de még az írásbelije is jól sikerüljön. Ezt mutatja az eredményünk is, amelyet 3,2 átlaggal zártunk.
Mindenki túl van rajta és egy sikeres vizsgával textiltermék-összeállító szakmunkás bizonyítványt szereztek.
Hihetetlenül összekovácsolódott a társaság, nehéz volt az elválás. Bízom benne, hogy lesznek, akik munkát is fognak vele találni, de ha „csak” otthon magának, a családnak tud megvarrni dolgokat, akkor is megérte ez a 2 hónap, amit együtt közösen töltöttünk el.
Kívánok mindenkinek sok sikert a továbbiakban.
Dévaványa, 2015. 11. 01.
Pocsai Istvánné
tanfolyam vezető
20150928_11023420150922_121432